Vad är LCHF?

2012-08-30 - 19:37:28 // LCHF
Tänkte att jag skulle skriva ett inlägg om LCHF och vad det faktiskt innebär. Så detta får bli lite av en grundkurs i LCHF. Dock så ser jag mig själv inte som någon expert utan jag går efter lite vad som fungerat för mig och hur det har varit för mig, kan inte garantera att detta är perfek, därför så kommer jag även skriva ner några av de sidor som jag använder mig av när jag undrar över någonting!
Det finns många olika anledningar till att människor väljer att äta efter LCHF, de flesta för att de vill gå ner i vikt utan att behöva räkna kalorier och vara hungrig. Men även för att lugna oroliga magar och hjälpa mot diabetes.
 
För er som inte vet vad LCHF står för så står det för LowCarbHighFat. Alltså att man minskar på kolhydraterna i kosten och fokuserar på protein och framförallt fett. Man väljer inte längre den lätta yoghurten utan man tar istället den grekiska yoghurten som har en högre fetthalt. Socker och stärkelse är någonting som är uteslutet, alltså kolhydrater för att göra det så simpelt som möjligt. Vilket betyder att pasta, bröd, ris, gosaker och frukt går bort. Många människor tycker att frukt är jättenyttigt eftersom det är naturligt och då måste det ju vara nyttigt eller? Men i frukt är det väldigt mycket socker och det spelar ingen roll att det är fruktsocker för det är också socker. Men istället för frukt kan man äta bär och grönsaker! Bären ska man dock se som lördagsgodis och inte äta mycket av om man vill gå ner i vikt då de innehåller mycket kolhydrater.
 
Så vad är det man äter när man utesluter kolhydraterna då?
 
En enkel basregel när det gäller LCHF är att inga matvaror ska innehålla med än 5g kolhydrater per 100g. Detta är någonting man inte alltid behöver hålla allt för hårt på om man t.ex. ska använda någonting i en maträtt men endast ska använda lite så kan det vara okej, t.ex. en speciell grönsak för smaksyfte eller liknande. Det låär man sig snabbt! I alla fall så äter man protein och fett istället. Fisk, fågel, kött av alla former alltså. Ägg är superbra! En basvara i varje LCHFkyl, tillsammans med grädde, riktigt smör och andra fettrika produkter. Mjölkprodukter är dock ingenting som man ska satsa på i form av mjölk och fil. Det är såklart okej, men pågrund av den stora sockerhalten så ska man hålla det till ett minimum om man vill gå ner i vikt. Sedan så är ost mycket bra, som mellanmål och i matlagningen. Desto högre fetthalt, desto bättre! Grönsaker som växer ovanjord ska i regel vara okej, gurka, tomater, blomkål, vitkål, isbergssallad, spenat, paprika, lök och svamp är bara några av alla som man kan äta! Nötter och bär är någonting som man ska se som lördagsgodis. Men om man är hungrig mellan måltiderna så kan man ta en näve med nötter för att stilla hungern. Kolla innehållsförteckningarna på nötterna bara, för många nötter innehåller väldigt många kolhydrater!
 
Mörk choklad passar jättebra till fest och helgen, men i måttliga mängder, precis som med allt annat så handlar det inte om att vräka i sig fett och sådant utan det är bra om man kan hålla sig till normala portioner. Man ska äta tills man är lagomt mätt! Frukost, lunch och middag brukar räcka då fettet ger en längre mättnadskänsla än snabba kolhydrater. Man håller dessutom en jämnare nivå då blodsockret inte rusar upp och ner hela tiden.
 
När det gäller dryck så är det vatten som gäller, man kan dricka det kolsyrat om man hellre vill det men vanligt kranvatten är bäst. Finns också flera vitamin well som är smaksatta med stevia, som man kan dricka som gotta på helgen. Vitt vin är också någonting som är okej att dricka i alkoholväg, men inte i stora mängder.
 
Många tycker det verkar otroligt komplicerat och jobbigt att äta LCHF men för det mesta så är det enkelt. Det som kan kännas lite knöligt är väl när man ska äta ute, men det finns väldigt många restauranger som har LCHF vänliga alternativ, bara i sundsvall har vi 3! Sedan så brukar det inte vara några problem att be om extra mycket sallad och sås till köttet eller fisken. Allt går bara man vill det så! Baka är inte heller något problem bara för att socker och mjöl inte är tillåtet så betyder det inte att det är kört! Det finns massor med andra alternativ och det märker man när man tittar runt lite på olika sidor, olika kokböcker och så.
 
Jag tror att jag lyckades få med det mesta, har ni några frågor så är det bara att kommentetera!
 
Användbara länkar:
Kostdoktorn
LCHFrestaurager
LCHFgourmet
LCHFrecept
 
 

Kommentarer
Postat av: Angelica - Vardagsliv med LCHF

Jag vet bara Ågläntan som har det. Vilka andra tänkte du på? (bor också i Sundsvall) Bra skrivet förresten! :-)

Svar: Angelica: Det finns som jag skrev tre LCHFrestauranger i Sundsvall, eller en utav dem ligger en bit utanför men i närheten av där jag bor så jag räknar den som en av Sundsvalls restauranger. Det är Ågläntan, precis som du skriver men även Galtströms Resaurang och Café och Oscars mat och bar. Så nu har du ett par restauranger att välja mellan nästa gång du ska ut och äta!
Johanna Nilsson

2012-08-31 @ 12:09:17
URL: http://ankianka.blogg.se
Postat av: HANNAH

Förr testade de denna diet för diabetiker och fick ett positivt svar på blodsockret med mer. Men efter x antal år märkte de vad som tog stryk istället. Jätte höga kolesterolvärden, mer arteroskleros och högre blodtryck. Dessa värden gjorde att de inte kom fram till ett bra svar genom testet. Jag säger så, trivs man med lchf, kör på! Men det bästa och enklaste är att äta med måtta och göra av med mer än du får i dig. :)

Svar: Jamen titta, man får lära sig någonting nytt varje dag :)
Johanna Nilsson

2012-09-01 @ 09:29:40
URL: http://Http://www.hannahborg.com
Postat av: Susanna

Jag är så en väldig morotsmänniska men är det bra att äta eller blir det som att potatis eller sånt?

Svar: Morötter är en rotfrukt som växer under jorden så det är inte någonting man ska äta. Dock så innehåller morötter 8,7 g kolhydrater per 100 g så det är inte överdrivet mycket kolhydrater i morötter. Så ifall man inte kör strikt LCHF så kan det vara okej ibland, det beror på hur känslig man är och så. Hoppas att det svaret hjälper dig lite :)
Johanna Nilsson

2012-09-02 @ 21:52:01
URL: http://www.susannazdolsek.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0