Varför LCHF?

2012-08-29 - 10:00:55 // LCHF
Jag tänkte jag skulle berätta om varför jag valt att leva med just LCHF och ingen annan diet som finns där ute. Jag tänker inte sticka under stolen med att jag gärna skulle vilja tappa ett par kilon och inte är överlycklig med min vikt och min kropp. Det är dock inte det som är det största skälet till att jag äter LCHF. I vintras så hade jag några riktigt hektiska veckor i skolan och det var inlämning, på inlämning, på inlämning och jag kände mig alltid stressad. Jag kände mig aldrig helt ledig och var aldrig riktigt utvilad. Jag hade mer ont i min mage än vad jag brukade och kände en otrolig press från allt och alla, en press som egentligen endast kom från mig själv.
 
Jag har genom hela mitt liv haft en mage som krånglat. De organ som man inte ska känna av, de som bara ska fungera som de ska har aldrig gjort det för mig. Troligtvis kommer de heller aldrig göra det. Jag vet inte hur många gånger jag varit på vårdcentralen eller varit hemma från skolan på grund av magen. På vårdcentralen har jag aldrig fått någon riktig hjälp, alla har sagt att det är magkatarr eller bara sagt att jag har en ostabil mage i princip. Men vad jag än gjort så har det aldrig blivit bra.
 
I vintras så missade jag över två veckor i skolan på grund av att jag fick så ont i min mage, hade känslan av att bil knivhuggen i magen flera gånger om dagen och konstant ont. Kunde inte koncentrera mig på skolan alls och ingenting annat heller för den delen. Jag gick till min skolläkare och bad om hjälp, fick medicin för magkatarr som skulle hjälpa och inom sex dagar så skulle jag må bra igen. Någonting annat jag fick var en remiss till sundsvalls barnsjukhus. Denna medicin fungerade inte och vi ringde till vårdcentralen. Där ville de inte ens träffa mig, de tyckte jag varit där så många gånger och de hittade ju ändå ingenting. Jag gick tillbaka till skoldoktorn i hopp om att få någon annan medicin som kanske skulle hjälpa. 
 
Den hann jag aldrig testa, några dagar senare kom en kallelse om att jag skulle få komma in på barnsjukhuset och träffa en läkare som var specialist på magar. Vi var inte särskilt förväntansfulla när vi klev in på sjukhuset, jag trodde denna läkare skulle trycka lite på min mage precis som alla andra och fråga om det gjorde ont. Sedan skulle han berätta samma sak för mig som så många andra, detta är ett klassiskt fall av magkatarr. In och ut på 25 minuter ungefär, det var vad vi förväntade oss. Istället så blev vi kvar i två timmar, fick en riktig utredning och fem provrör blod senare så fick jag veta att jag troligtvis hade IBS. Någonting som kan förvärras av stress. Från denne läkare fick jag ytterligare två remisser, så jag skulle få hjälp med min stress och med min kost för att göra en anpassad kostplan för mig. 
 
När jag kommit hem så kände jag mig otroligt nöjd och funderade på hur jag skulle gå vidare, vi vet alla att en remiss kan ta lång tid att bli en kallelse. Så av en slump så läste jag ett blogginlägg om att LCHF i många fall kunde lugna oroliga magar, vilket IBS är, en orolig mage. Fick med mig min mamma på det då även hon har haft tendenser till detta och vi ville ge det en chans. Redan tredje dagen kände jag skillnad. Jag kände mig inte längre som fem månader gravid och såg inte heller ut som det. Magen gjorde inte längre ont och jag hade fått tillbaka min koncentrationsförmånga. Höll mig till LCHF fram till sommarlovet och sedan blev det semester. Men pågrund av lite stress har det funkat att äta normalkost, i alla fall ganska bra. Men så för ungefär en vecka sedan så kände jag att det inte skulle funka längre och nu har jag kört LCHF i en vecka och tycker redan att det känns bättre. Så för mig har jag svårt att se en annan utväg. Någon kallelse till en dietist har jag inte fått än heller, så det var verkligen värt att leta en lösning själv! 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Härligt! Äter också lchf mest för magen, har crohns sjukdom.

2012-08-29 @ 20:48:41
Postat av: marielle

Och hade du kommit till en dietist så hade du förmodligen inte fått rådet att äta lchf/lågkolhydratkost. Men vad skönt att du mår bättre. Känner igen mig som bara den i din historia, jag äter också lchf (men har fuskat en hel del senaste tiden, så min mage är lite kaos just nu) och mår då så mycket bättre. Lchf kanske inte är lösningen på allt, men på väldig väldigt mycket! ;)

Svar: Nej det tror inte jag heller att jag fått, men just nu fungerar det väldigt bra och om det finns ett sätt som är bättre får jag väl ta det då. Ja precis! :)
Johanna Nilsson

2012-08-30 @ 11:07:29
URL: http://tjugofyrakvadrat.webblogg.se
Postat av: Nina

Din utförliga förklaring och att det faktiskt inte handlar om att hetsbanta utan du har ett mediciniskt skäl till LCHF hjälper säkert många som läser att inse att det kanske är samma eller liknande problem de har å kan äntligen få hjälp eller åtminstone lindra problemen på egen hand med rätt kost. Bra! Jag har tipsat en vän om ditt snickersrecept :)

Svar: Åh vad roligt att du tipsat din vän! De är väldigt goda så de måste din vän prova! :)
Johanna Nilsson

2012-08-30 @ 19:02:06
URL: http://ninaalexandra.blogg.se/
Postat av: fanny

Det är så jobbigt med magproblm jag vet, fick reda på att jag var glutenintollerant när jag var tio. Det är inget sådant du har? I vilket fall är det ju bra att ära lchf. Jag försöker undvika kolhydrater så som pasta, potatis, ris, bröd, bullar och har testat massa lchf recept men har inte riktigt börja köra de strikt ännu. Kanske gör det någongång då min mage mår mycket bättre av det :)

Svar: Nej jag är testad mot gluten, tror jag iaf, kan man bli det? :)
Johanna Nilsson

2012-09-02 @ 23:37:26
URL: http://fannyinamerica.blogg.se/
Postat av: fanny

Jag tror att oftast föds man med det mend e är ju många som inte upptäcker det, t.ex min pappa fick reda på att han va det i 40 års åldern haha. Inte lätt att hålla koll på allt man är testad mot men annars finns det hemmatest på apoteket som faktiskt funkar! Tips ifall du kommer fram till att du inte är testad mot de! (:

2012-09-04 @ 09:49:25
URL: http://fannyinamerica.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0